top of page

Dannebrog



Vores flag – dannebrog – er et symbol som vi ser mange gange dagligt. På alt fra leverpostejindpakninger og glittede reklamekataloger til pynt på juletræer eller benyttet ved begravelser eller fødselsdage. Men hvad er historien bag vores allestedsnærværende flag?

Ifølge sagnet faldt dannebrog ned fra himlen den 15 juni – der derefter er kendt som valdemarsdag – i det herrens år 1219, under slaget ved Lyndanisse i Estland. Kong Valdemar II var i problemer. Fronten var kollapset og korstoget, som man med 1500 skibe havde igangsat, mod de stadigt hedenske Livlændere, så ud til at være tabt. Men Ærkebiskop Anders Sunesen bad til Gud, og netop da hændte det at dannebrog faldt ned fra himlen, og skænkede Danskerne sejren.


Ifølge sagnet faldt dannebrog ned fra himlen den 15 juni – der derefter er kendt som valdemarsdag – i det herrens år 1219, under slaget ved Lyndanisse i Estland.

Det er naturligvis en skabelsesmyte vi får fortalt her og ikke en historisk kendsgerning. Sagnet er først nedskrevet i 1527, altså over 300 år efter begivenheden skulle have fundet sted. Den første sikre historiske reference vi har til Dannebrog, er fra det heraldiske værk Amorial Gelre, som er fra ca. år 1350. Der er dog en mulig endnu tidligere reference på Bayeux-tapetet, der afbilder slaget ved Hastings i år 1066, hvor der er vist en ridder, der muligvis er en danske slægtning til Vilhelm Erobreren, bærende en fane der er et rødt flag med et hvidt kors på.


Ligesom flagets historie, er selve ordet ”Dannebrog” etymologi også usikkert. Der er to mulige forklaringer. Den traditionelle er at ledet ”dan” referer til danskerne, og ledet ”brog” betyder klæde. Derfor betyder Dannebrog ”Danskerne fane”. En nyere teori er at ordet ”dan” referere til det Frisiske ord for ”rød”. Den røde farve på danernes fane stammer til gengæld tilbage fra vikingetiden hvor de danske konger benyttede en trekantet rød fane med en ravn på, der symboliserede Odins ravne Hugin og Munin, det såkaldte hrafnsmerki - ravnebanneret. Hvis fanen blafrede så det så ud som om ravnens vinger slog, spåede det sejer for danskerne. Dette banner kan ligeledes ses på Bayeux-tapetet.


Den røde farve på danernes fane stammer til gengæld tilbage fra vikingetiden hvor de danske konger benyttede en trekantet rød fane med en ravn på, der symboliserede Odins ravne Hugin og Munin, det såkaldte hrafnsmerki - ravnebanneret.

Korset er naturligvis en kristen reference. I sin tidlige udformning hvor flaget var kvadratisk minder det om munkeordnen Johannitternes banner. Korset i sig selv er dog et symbol som er benyttet af religioner langt tidligere end kristendommen. F.eks. for den centralasiatiske gud Tengri, eller i solhjulet som er kendt fra helleristninger her i norden. Det er absurd, at en religion ville benytte det tortur instrument, som den grundlægger blev henrettet på, som symbol, og faktisk var romernes kors, der blev benyttet til korsfæstelser, som regel ”T” formede. Således var kristendommens symbol i dens tidligste tid da også en fisk – ichthys symbolet – som man da også stadig ser i kirkelig sammenhæng.


Kors symbolets betydning viser sig i en anden skabelses myte, som sjovt nok også har en utrolig lighed med den danske fanes skabelsesmyte: Da Konstantin den Store, før slaget mod Maxentius ved den Melvianske bro, år 312, så korsets tegn i himlen og hørte ordene in hoc signo vinces – ved dette tegn skal du sejre. Han lod derefter soldaterne tegne chi-rho tegnet på deres skjolde, og vandt efterfølgende slaget. Chi-rho kan både hentyde til de to første græske bogstaver i ordet Kristus, men havde også en betydning for den mysteriereligion – mithraismen – som var meget populær blandt officererne i den romerske hær. Der symboliserer Chi, der er et aflangt x, krydsningen af dyrekredsens plan med det ækvatoriale plan.


Kors symbolets betydning viser sig i en anden skabelses myte, som sjovt nok også har en utrolig lighed med den danske fanes skabelsesmyte: Da Konstantin den Store, før slaget mod Maxentius ved den Melvianske bro, år 312, så korsets tegn i himlen og hørte ordene in hoc signo vinces – ved dette tegn skal du sejre.

Det er således en broget og spændende historie som vores flag har

Comments


bottom of page